Вторник, Септември 02, 2014
   
Text Size
Get Adobe Flash player

Реклама

Get Adobe Flash player
Марица новини от Пловдив

Новини

Шум и Блясък

Региона

Доброволци пазят малки лешояди

Eколози от Канада, Литва и САЩ следят опитите за летене на младите птици
28 души, сред които доброволци от Канада, Литва и САЩ, се включиха в охраната на гнездата на световно застрашените египетски лешояди, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Тази година охраната на гнезда се реализира благодарение на успешна дарителска кампания.

Това лято в България гнездят 24 двойки, като 18 от тях успешно отгледаха 26 малки. Доскоро бяха известни 23 двойки, като през изминалия месец е потвърдена още една в Източните Родопи. Доброволците охраняваха 20 от малките в цялата страна. Освен че извършват мониторинг на гнездата, те осигуряват и храна за птиците.
Август е един от най-критичните месеци за младите египетски лешояди, тъй като тогава те правят първите си опити за летене, които невинаги са успешни. Затова е добре през светлата част на деня да има човек, който да следи какво се случва в гнездото и да се намеси в случай на нужда. Единственият трагичен случай на загинали малки за тази година е от гнездо в Източните Родопи, съборено от силна буря.
Вече трета година в рамките на LIFE+ проекта "Помощ за египетския лешояд" се извършва охрана на над 10 гнезда на световно застрашения вид в България. През 2012 и 2013 г. благодарение на това бяха спасени 4 малки след неуспешен първи полет. Това е около 10% от средногодишния брой на малките в гнездата.
Предвидените средства за охрана на гнезда на египетски лешояди са само за първите две години от проекта, а от 2014 г. тази дейност се финансира от дарения.
БДЗП благодари на дарителите и на доброволците, с чиито усилия и тази година проектът бе реализиран.
   

Започват канализацията на Бисер с 5,5 млн. лева

5 542 191 лв. без ДДС е стойността на обществената поръчка за избор на изпълнител за канализацията на с. Бисер, обявена от община Харманли. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програмата за развитие на селските райони.

Предвижда се изграждане на новопроектирана канализационна мрежа в застроената територия на с. Бисер - първи етап, включващ 2 главни колектора с дължина 2183,56 метра и 34 второстепенни канализационни клона с обща дължина 6 330,63 м. Ще се изградят още канализационна помпена станция с по една работна и резервна потопени помпи, преминаване на канализационни клонове под р. Бисерска и съществуващи стоманобетонни водостоци, реконструкция на водопроводната мрежа.
Задължително по евронормативите е и пречиствателно съоръжение. Продължителността на работата е разчетена за 200 дни. Срокът за получаване на офертите е 19 септември, а отварянето им ще стане на 23 септември.
   

Проверяват асансьори в Хасково и Димитровград

Съоръженията са стари, но добре поддържани, твърдят от техническата инспекция
Проверка на асансьорите във високите жилищни блокове в Хасково направи Инспекцията за държавен технически надзор. Тя е част от стартиралите на национално ниво инспекции по асансьорите заради станалия наскоро инцидент с падналата кабина в София, която уби една и рани друга жена.
   

"Света Екатерина" с 4 млн. лв. борчове

Задълженията на общинската многопрофилна болница са към фирми и НАП
Близо 4 000 000 лв. са вече задълженията на МБАЛ "Света Екатерина".  За борчовете станало ясно по време на Председателски съвет, на който е бил поканен новият управител на здравното заведение д-р Матей Матеев, съобщи шефът на ОбС Стефан Димитров.

Здравното заведение има борчове и към НАП в размер на 500 000 лв., коментира пред вестника д-р Матев. Още с встъпването си в длъжност като шеф той разпоредил да се направи одит за да се установи реалното финансово състояние на "Света Екатерина". На 24 юли влязох в болницата, а проверката започна на 1 август.  Резултатът бе ясен в началото на седмицата, а той показва, че болницата дължи на фирми, подизпълнители и снабдители близо 4 млн. лв., което е двойно повече от декларираното преди половин година, допълни Матеев.
Според Стефан Димитров обаче в здравното заведение назрява и друг проблем. Управителят е орязал част от възнагражденията на лекари и персонал, а вече има такива, които искат  да напуснат, допълни Димитров.
На срещата в общината на д-р Матеев било препоръчано да проведе разговори с шефовете на отделения и да изрази ясно позицията си какво ще се случва занапред с МБАЛ.
"За съжаление това е пореден управител на болницата, когото избираме без ясна програма", заяви председателят на ОбС. Той поясни, че е гласувал за избора на д-р Матеев, защото нямало друг кандидат. Димитров е на мнение, че новият управител не приемал отговорно своята работа и изрази опасенията си, че той може да се превърне в ликвидатор на болницата.
Пред журналисти Димитров коментира и внесената от него докладната за ремонт на покрива на болницата, която ще бъде разглеждана на сесията днес. В момента сградата на здравното заведение се санира със средства по фонд "Колзодуй". Димитров внася предложение за реконструкция на покрива, за която ще са нужни 9 971 лв.
Той припомни, че проектът за обновяване на сградата на здравното заведение се управлява от Министерството на икономиката и Общината не може да влияе на избора на изпълнител. Администрацията, обаче е можела да настоява да не отпадат елементи, като ремонт на покрива, който е бил заложен в обследването.
   

Росен от Димитровград вече месец e в неизвестност

Близките са отчаяни, винят полицията в незаинтересованост и безразличие
Росен Живков Ралев (38) вече близо месец е в неизвестност, а роднините му са отчаяни. За последно Роки, както го наричат близки и приятели, е бил забелязан на 29 юли на път за работата си. Той от 18 години работел като специалист по прахово боядисване в местния ДАП.

"Беше като еталон за скромен, честен и работлив служител. Никога не е закъснявал или безпричинно да отсъства от работа", категоричен е шефът му Митко Тодоров. Работодателят на Росен е известен като майстор на Голямата пейка и ансамбъла от други гигантски модели.
Близките му описват Росен като скромно момче. Живеел в собствено жилище, което изплащал, оставали само около 1000 лева кредит. Не е имал други кредити или дългове. Живеел сам, не е женен, но пък имал голяма рода, която никога не го оставяла да се чувства самотен.
Роднините му са възмутени как един човек може да изчезне и толкова време полицията не само да не може да го намери, ами и да няма представа какво може да му се е случило.
"Държат ни в неизвестност, която ни убива. Не ни казват нищо, защото нямали право да огласяват версии от разследването. Намекнаха за самоубийство и ... нещата спряха дотам", възмущава се една от трите му сестри Деница. В отчаянието си близките започнали сами да претърсват паркове и местности край града. Те не могат да повярват, че Роки си е посегнал на живота. Не пиел концентриран алкохол, нямал лоша компания, не бил пристрастен към хазарт или опиати. Никога не е участвал в скандали и побоища.
"Моля ви, ако някой го види, да сигнализира в полицията. Брат ми е висок - 1.75 м, със светлокестенява коса, с кафяви очи, леко плешив. Най-вероятно е бил облечен с къси дънкови панталони и по джапанки", казва Деница. Тя очаква който има информация за брат й да се обади на тел. 0391 6 55 83 или да позвъни в полицията.
От полицията заявиха, че случаят не е неглижиран, при изчезване има процедури, които са спазени. Росен е бил обявен за общодържавно издирване две денонощия след изчезването му. Разследването продължава.
   

Страница 3 от 621

В момента има 483 посетителя в сайта

Login Form