Четвъртък, Юли 24, 2014
   
Text Size
Get Adobe Flash player

Реклама

Get Adobe Flash player
Марица новини от Пловдив

Новини

Шум и Блясък

Региона

"Хонда" се търкаля по Е-80, шофьорът оцеля

От преобръщанията хондата е сплескана до неузнаваемостОгнеборци режат ламарини 15 минути, за да измъкнат 32-годишния водач от Пловдив
Пловдивчанинът Христо Георгиев (32) загуби контрол върху колата си на международния път Е-80 и се преобърна в гора, недалече от село Стойково. Автомобилът се движел в посока Харманли, а инцидентът станал около  13.30 часа вчера.

Японското возило се е преобърнало няколко пъти по капак, преди да спре в дърветата. Колата изглеждаше смачкана до неузнаваемост. По щастлива случайност пловдивчанинът зад волана е жив и е настанен в МБАЛ-Хасково без опасност за живота. Дошлите на място пожарникари и медици потвърдиха, че той е бил контактен, когато са го извадили от автомобила. За да се стигне дотам обаче, огнеборците рязали ламарини близо 15 минути. Единственото оплакване на пострадалия било, че диша трудно.
Според медиците  има вероятност Георгиев да е счупил шиен прешлен.  Затова и вратът му е бил обездвижен със специална яка.
Инцидентът е станал без участие на друго превозно средство. Единственият очевидец е британка, която е пътувала с велосипед.
Според пътни полицаи следите от спирачен път са били най-малко 30 метра диагонално на пътното платно. Предполага се, че водачът е задрямал зад волана. Събудил се е, когато е усетил, че колата му вече е на десния банкет. След това вероятно е направил рязка маневра вдясно, пресякъл е лентата за насрещното движение и се е преобърнал край пътя. Заради катастрофата трафикът по международния път за Турция беше затруднен за няколко часа.
   

Махат таксата за повторно пускане на тока

EVN са недоволни от готвените промени в общите условия, предлагани от регулатора
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране иска да отпадне таксата за повторно пускане след спиране на тока заради просрочие. Това стана ясно на вчерашното открито заседание в регулатора.

Експертите искат още при доказано електричество с влошени параметри, като например по-високо или по-ниско напрежение от това по стандарт, засегнатият абонат да плаща сметката наполовина. Друга промяна в общите условия е при спиране на електричеството EVN да обезщетява абонатите си с по 30 лева, ако по негова вина клиентът е останал без ток повече от 24 часа.
ЕVN поиска временно отлагане на процедурата за промяна в общите условия за допълнително прецизиране на текстовете и заяви готовност за участие в допълнителни работни срещи с експерти на ДКЕВР.
Аргумент за отлагане от дружеството виждат във факта, че изготвянето на нови общи условия стартира преди повече от година, а през това време се извършиха редица промени в нормативната уредба, които не са отразени. Това налага общите условия да кореспондират с новостите в Закона за енергетиката, Правилата за търговия с електрическа енергия, Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, становища и решения на ДКЕВР във връзка с функционирането на пазара на електрическа енергия, коментираха от дружеството.
Според EVN е необходимо да бъде дискутирано предложението на ДКЕВР да отпадне цената за услуга за възстановяване на електрозахранването, като в същото време се запазва заплащането за експресната услуга за възстановяване. Това не само не отговаря на принципите за законосъобразност, но противоречи и на икономическата логика, без да е ясен мотивът на ДКЕВР, с който се прави това разграничение, посочиха от компанията.
Друг текст, който EVN счита за необходимо да се прецизира, е предложението за промяна на условията за двукратно предварително уведомяване на клиентите за предстоящо изключване при неспазване на клаузи от общите условия. Така предложен, този текст предизвиква отделянето на несъразмерно голям ресурс, насочен към малка група недобросъвестни клиенти, за сметка на всички останали коректни клиенти, което дружеството счита за неправилно.
Неправилно според EVN е и липсата на санкция в проекта на ДКЕВР за клиенти, които самоволно възстановяват своето захранване, когато то е прекъснато поради нарушаване на общите условия.
   

Млади археолози по следите на Индиана Джоунс във Великан

Младите археолози на разкопките край село ВеликанОколо 30 деца се включиха в археологическа експедиция "По следите на Индиана Джоунс", организирана от ОП "Детски и младежки център" и клуба по етнография "Знакът на българина". Учениците посетиха спасителните археологически разкопки край димитровгрдското село Великан.

По време на експедицията младите хора научиха интересни факти както за археологията като наука, така и за най-новите открития за живота по нашите земи. Посещението бе организирано със съдействието на историческия музей в града.
Край Великан учениците бяха посрещнати от завеждащия отдел Археология в музея Нели Кръстева. Тя запозна децата с археологическия обект и целта на спасителните разкопки. Проведен бе кратък инструктаж за безопасно предвижване. Лекцията започна с представяне на археологията като наука и с какво е полезна тя. Особено впечатляващо за участниците в експедицията бе разглеждането на току-що откритите артефакти и беседата с ръководителя на част от разкопките - д-р Янко Димитров. Лекцията продължи с това по какъв начин се датира един предмет и как се съхраняват вече откритите артефакти. Разкопките ще бъдат документирани, а всички открити артефакти - описани, изнесени от мястото и предадени за съхранение на съответните институции. Археологическите проучвания ще продължат до август, когато тоновете асфалт от магистралата ще покрият завинаги терена. В този смисъл това, което видяха участниците, бе уникално и неповторимо.
   

Астрономи снимат звездно небе на Рожен

Момент от лагера на Рожен през миналата година Млади астрономи от Хасково и Димитровград ще участват за 15-а поредна година в традиционния летен лагер в Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен.
Групата ще водят ръководителят на Астрономическата обсерватория при Младежки център - Хасково - Йоанна Кокотанекова, и Димитър Кокотанеков - директор на НАО "Джордано Бруно" - Димитровград.

Лагерът започва на 22 юли и ще продължи 9 дни, като с хасковската група ще пътуват и млади астрономи от София, Варна и Карлово.
На Рожен по традиция се извършват наблюдения с телескопи, има много практически занятия. Основната ни цел там ще бъде астрофотографията, поясни Кокотанекова.
След завръщането си от Родопите астрономите ще имат кратка почивка, след което ще отдадат значимото на т. нар. Супер Луна, и на едно характерно за последния летен месец небесно явление. Пълнолунието е на 10 август. Около12-и пък е пикът на метеоритния поток Персеиди.
   

Политиците клекнаха пред търговците на скрап

10-километрови опашки се образуваха на пункта  Протестиращите блокираха за втори ден ГКПП Капитан  Андреево, готови са пак да затворят пункта
Фирмите, които търгуват със скрап, затвориха за втори пореден ден българо-турската граница при ГКПП Капитан Андреево. За пръв път протестиращите срещу сегашния Закон  за управление на отпадъците блокираха границата в 14 часа в понеделник, както вече писахме.
   

Страница 3 от 606

В момента има 357 посетителя в сайта

Login Form