Петък, Септември 30, 2016
   
Text Size

Реклама

vet_med_2015
nov-vek_prevodi

Новини

Шум и Блясък

Реклама

alfa-metal

Ядем колбаси с Е-та и нишесте, вместо с месо

“Стара планина” не се търси, купуваните пълни с протеини и пратове
Две години след въвеждането на стандарта "Стара планина", продуктите с неговото лого липсват в магазините.  Вместо салами и луканки от месо, щандовете са пълни с продукти, в които различните съставки са повече от месото. 
Така например в случайно избрания, Орехите - добруджански суджук, има говеждо месо, свинско месо, стабилизатори: Е252, Е451, овкусител, Е621, сол, оцветител: кармин, протеинови фибри, антиоксидант: вит. C, подправки, следи от синап и млечни продукти. Богати на  Е-та са и етикетите на останалите продукти, предлагани като колбаси. В "Народен шпек Бургас" има свинско месо, протеинови фибри, нишесте, соев протеин, Е 480, Е451..., антиоксидант, овкусител кармин, следват Е280 и Е2..., растителен протеин, остатъци от  целина и млечна киселина.
И на това му викат колбас, коментира клиент в един от хасковските магазини, помолен от репортер на вестника да се зачете в етикетите.  
На повечето от родните колбаси не е отбелязано какво е съдържанието на месо в тях. На някои от вносните пише, че имат около 14 % месо. Няма как да е повече, при положение, че в хипермаркетите такъв колбас струва 1.50 за 400 г.
Трябва да си химик,  за да разбереш какво се крие зад Е-та.  Проверка показа, че тези с номера 200 са консерванти. Най-използваният Е 252 е калиев нитрат, влага се още калциев сулфит. Е 300... са за "запечатване " на цвета на месото, за да изглежда винаги прясно и с добър външен вид, Е450, 451 са емулгатори и стабилизатори. Зад Е500 се крият меден хлорид, сярна киселина, натриев сулфат, амониев полифосфат., Е 600 са глутамични киселини, целта им е да усилват вкуса. Е 400 са гуми.
Ако видите на етикета гурмекс кройтермикс, това е продукт предназначен за отстраняване на страничен вкус, например, на развалено месо. И още, повечето наденици и кренвирши, винери се правят от пратове. Това пък е костен мозък, кожа, отпадъци от меса. Да ви е вкусно, казва бивш колбасар, който сега е търговец. 
Част от всички тези химии са алергени, други са опасни за малки деца и бебета, трети предизвикват различни разстройства, показва проверка по специализираните потребителски сайтове.   
В повечето хасковски магазини продукти  по стандарта "Стара планина" не се предлагат. Причината - клиентите не ги търсят. Те са по-скъпи, а потребителите гледат все по-евтиното, обясняват продавачите. В "Килера", както и в други магазини в центъра, "Стара планина" са само кренвирши "Сачи".
Подобна е ситуацията с млечните продукти. Никой не купува кашкавал от по 13 лв. килото. Избират това с палмовото масло и това е, обяснява собственикът на магазин Христо  Вълчев.

Добави коментар


Защитен код
Обнови

В момента има 1002 посетителя в сайта

Login Form