Четвъртък, Юли 31, 2014
   
Text Size
Get Adobe Flash player

Реклама

runamit.png
Марица новини от Пловдив

Новини

Шум и Блясък

Жалба спира сливането на Автото със селскостопанската гимназия

Директорът на Професионалната гимназия по селско стопанство Маргарита Топалова е подала жалба срещу готвеното сливане с гимназията по транспорт. Това засега спира изпълнението на заповедта на образователния министър за обединяването на двете хасковски училища.
   

Панайотов се връща в инспектората пак

Експертът Иван Ванчев официално е заместник на шефа на инспектората Иван Панайотов. Ванчев ще замества възстановения на поста от съда Панайотов до 8 август. До тази дата новият-стар директор е в болнични и трябва да се яви на работа на 11-и , понеделник.
Мариела Златева, която преди години зае поста също с решение на съда, е със заповед за освобождаване. Тя води битка за поста си дълги години и през юни м.г. бе върната. Не е ясно дали тя ще обжалва освобождаването си отново, тъй като не бе открита за коментар.
   

Опашки пред паспортна служба за Байряма

Хората търпеливо чакаха ред за да сменят документите си Истинско стълпотворение от желаещи да си подновят документите за самоличност се събра  пред специализираното бюра на МВР в Хасково. Опашката се виеше на десет- петнайсет метра навън по улицата. На нея чакаха предимно наши сънародници с двойно гражданство, които от години са се изселили в Турция, които са си дошли за Байрама.
   

Новият лидер на БСП Миков бетонира Иван Станчев в БСП

Иван СтанчевОчакванията са хасковският шеф на социалистите да бъде на избираемо място в листата за изборите на 5 октомври
Светлото бъдеще на хасковския общински лидер на БСП Иван Станчев тепърва предстои. Това са коментарите в тукашната организация на социалистите, след като Михаил Миков спечели лидерската битка в партията. Както вече е известно, той взе 377 гласа, а опонентът му Драгомир Стойнев получил 333 гласа, или 46,9 % от общия брой гласували.
   

Удариха наркоканал с дрога за 10 млн. лева

Експолицай, негов съгражданин софиянец и шофьор в ареста за рекордна пратка хероин
Бивш разследващ полицай, негов съгражданин и транспортен бос от София и професионален шофьор бяха задържани за рекордния трафик на 106,3 кг хероин от Турция за Западна Европа. Операцията на спецслужбите срещу 49-годишния Николай Тодоров-Дългия, 56-годишния Георги Спасов и водача на ТИР Надо Надов на 59 години стартира в началото на миналата седмица, съобщи на нарочен брифинг новият окръжен прокурор Иван Стоянов.
   

50 лв. такса за детските градини

Съветниците отново приеха цените на услугите, които бяха отменени от съда, добавиха подробни мотиви
Месечната такса за детските градини в Хасково е 50 лв., от които 30 постоянна част и 20 лв. диференцирана.  По селата родителите ще плащат 45 лв., от които 15 постоянна част и 30 лв. диференцирана част, реши в петък ОбС. Съветниците отново приеха таксите, които бяха отменени от Хасковския административен съд.

Мотивът за решението на съда бе липсата на причините, които налагат новите такси, целите, очакваните финансови резултати, както и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Докладната, която обсъждаха съветниците, бе придружена с подробни обяснения за дейността, разходите и посещаемостта на детските градини през годините.
Посещението на деца до 4 години в градините не е задължително,  но от услугата се нуждаят работещите родители. От държавния бюджет в общината за тези възрастови групи постъпват средства само за заплати и осигуровки  на персонала. 
В същото време градините имат разходи, които не се влияят от броя на малчуганите, които ги посещават. Това са парите за ток, гориво за отопление, вода, дезинфектанти и др., които са нараснали през годините. Според направените  изчисления, при средна посещаемост  месечната издръжка на едно дете е 62.31 лв.
На сесията стана ясно, че решението на съда е обжалвано.  Докладната бе внесена за разглеждане, тъй като не е ясно кога делото ще продължи, а е необходимо дейността и таксите, касаещи детските градини, да бъдат урегулирани в началото на учебната година. 
Въпреки че преди няколко месеца приемането на новите такси предизвика недоволства сред майките, в петък в залата родителите бяха малко. Там бе  Ростислава Жекова, която заведе делото срещу решението на местния парламент от края на миналата година. След като съветниците приеха същите такси, тя каза, че няма намерение отново да ги вкара в съда.
   

Мъка! Чистят с хербицид затлачената река Селска

Коритото е циментирано преди 36 г., но подходи за техника не са оставени
Коритото на река Селска, която преминава по цялото протежение на село Книжовник, е обрасло с буйна растителност. Папурите и другите треви и храсти затлачват движението на водата, а наносите от кал, счупени клони и отпадъци създават реална опасност от преливането й при по-сериозни валежи.

Това вече се е случвало преди три години, когато дузина къщи и дворове са били наводнени от придошлата вода. Няколко души от селото се оплакаха в редакцията, че заради буйната растителност, която е изпълнила цялото корито по близо трикилометровия участък от реката, който преминава през селото, може да стане  трагедия като тази в Бисер или Аспарухово.  На места в коритото има израсли и дървета, предимно върби, които при по- голяма вълна може да затлачат някой от  мостовете, които свързват двете части на селото.
Кметът на Книжовник Зорка Даскалова се опитва да разреши проблема със средствата, които има.
Коритото на реката ни беше циментирано през далечната 1978 г. и от тогава то не е почиствано, каза Даскалова, която е първата жена кмет на селото. От общината ни отпуснаха багер,фадрома и камион с ремарке. С тази техника започнахме почистването от по- високата част,  в горната махала на Книжовник.
Там има направено едно мостче, което се състои от етернитови тръби, през които тече водата, а отгоре е асфалтирано, за да може да преминават хората и колите от последните няколко къщи до имотите си. Около него обаче брегът е много нисък и има реална опасност от разлив, който по крайречната улица да отведе водата по къщите наоколо. Затова кметицата е разпоредила на работниците да изчистят първо този участък. Резултатът от почистването обаче не е много голям понеже коритото е обработено в разстояние на 50-60 метра от двете страни на импровизираното мостче. Така обаче е премахната възможноста да се създаде евентуална тапа, която да затлачи водата още в горния участък на река Селска. Кметицата обясни, че са спрели до там с почистването на коритото, защото багерът затънал два - три пъти и се наложило да викат друга техника да го вади. Въпреки, че е разгара на лятото нивото на иначе малката рекичка е много високо, на места над половин метър и това възпрепятства работата на машините. В централния участък на речното корито, няма как да слезе техника, защото когато са го правили преди 36 години не са предвидили подходи за влизане на техника, обясни Даскалова. Това което можахме да направим е да закупим 40 литра скъп хербицид и да напръскаме няколко пъти растителността в коритото, добави тя. Бюджетът ни обаче е ограничен, понеже работим със сумите от данък недвижими имоти, които са около 7-8 000 лева. От тях даваме заплати на хората, които почистват селото, плащаме и таксите за изхвърлянето на битовата смет от селото, така че сме с вързани ръце, жалва се кметицата. Въпреки това са направени усилия да се почисти доколкото е възможно  речното корито. Багерът застава на брега и копае наносите и тръстиките докъдето може да стигне, а следващата седмица ще продължи в долната част на течението, където има пораснали върби и по голяма растителност. Хора от тази част на селото казват, че вечер от гъсталаците излизат и лисици, които влизат в дворовете и атакуват кокошките им. По разпореждане на кмета е премахнат и металният въжен мост в центъра до кметството, понеже е станал опасен за преминаващите по него пешеходци. Поддържам непрестанна връзка с наемателя на намиращия се нагоре по течението на река Селска язовир "Маслиново", за да знаем нивото и да предупредим хората при евентуално покачване и опасност от преливане, каза още Зорка Даскалова.
   

Плодове и зеленчуци поскъпват заради градушките

Това лято плодовете и зеленчуците поскъпват заради дъждовете и градушките Необичайно за летния сезон поскъпване на плодове и зеленчуци се наблюдава по пазарите.  Заради градушките и дъждовете голяма част от продукцията е унищожена. В Силистра сериозно пострадаха градините с кайсии, обясняват търговците. Така е и с овошките в региона- ветровете и дъждовете ги съсипаха. По- високите цени означават по- малко клиенти за нас, но това е положението, годината е лоша, добавят още те.
   

Синдикати и работодатели настояват за надзорен комитет за КТБ

Незабавно да се учреди надзорен комитет, в който да вземат участие действително компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти. За това настояват синдикатите и работодателските организации по повод казуса с КТБ.

Преди месец компетентните власти дадоха дума, че на 21 юли 2014 г. банковата група на Корпоративна търговска банка ще възобнови операциите си и нейните клиенти, голяма част от които са членове на нашите организации, ще разполагат с парите си. Гаранция за това даде БНБ, подкрепиха я правителството, Комисията за финансов надзор и политическите лидери, свикани от президента на републиката. Днес ние знаем, че те вкупом ни излъгаха - двете поставени под особен надзор банки от групата на КТБ не отвориха. Принудени сме с болка да констатираме очевидната некомпетентност на компетентните власти, се казва в отворено писмо на КНСБ,Подкрепа, КРИБ, БТПП и БСК.
В този комитет трябва да се включат както независими авторитетни банкери, финансисти и юристи, представители на всички заинтересовани в оздравяването на банковата група лица - различните класове вложители, кредитополучатели, облигационери, досегашни акционери и потенциални инвеститори.
Задачата на надзорния комитет е да състави и представи на заинтересованите страни честен и обективен информационен меморандум и да предложи финансово обосновано и цялостно решение за оздравяване и реструктуриране на банковата група, което да отчита и балансира законните интереси на всички засегнати (структуроопределящи фирми, болници, училища, държавни органи, общини, пенсионери и др.). Невъзможността да се ползват средствата ще доведе до фалити, неизплащане на работни заплати и загуба на хиляди работни места. Само фирмите от военнопромишления комплекс ще загубят над 25 000 работни места, се казва в писмото.
Организациите настояват за пазарно решение на финансовите проблеми на банковата група КТБ, което не трябва да бъде за сметка на българския данъкоплатец и държавния бюджет. В същото време предупреждаваме, че няма да приемем банковата група да бъде безнаказано разкъсана и разграбена, а вложените в нея пари на нашите членове и всички останали клиенти да бъдат присвоени, загубени или разхитени, се допълва още в отвореното писмо, което е изпратено до президента, премиера, комисията за финансов надзор и БНБ.
   

Щерката на Веско Георгиев пое Барековите в Хасково

Както първи "Хасковска Марица" писа, Иван Петров вече не е фактор в партията
Ина Георгиева е новият общински лидер на "България без цензура" в Хасково. Това стана ясно след проведено миналата седмица областно събрание. На същата сбирка е бил сменен и областният партиен шеф Иван Петров. На негово място е избран Борислав Иглев.

Иглев е известен шампион в тежка категория по ММА. Той е един от първите, стъпили в редиците на ББЦ, се казва в официално становище на политическата му формация. Обяснението от ББЦ за рокадата е, че се прави път на младите лица. Той е бил избран единодушно за областен лидер.
Също единодушно е гласувана и кандидатурата на Ина Вескова Георгиева. В Хасково е позната като дъщеря на контраразузнавача и настоящ известен адвокат Веско Георгиев. Младата председателка на най-голямата организация на ББЦ в региона също е адвокат. За нейн заместник делегатите определили Октай Рамадан - 33-годишен земеделец.
Събранието е уважено от зам.-председателя на "България без цензура" Рада Коджабашева, която отговаря за областта като член на Изпълнителния съвет.
На сбирката са гласувани и водачите на хасковската листа за предстоящите парламентарни избори. Номинации са получили Борислав Иглев и Николай Бареков, се казва още в изявление на партията.
Над 200 делегати са отчели постигнатите високи резултати на евровота. Тогава структурата в община Хасково успя да надхвърли 11% и да събере близо 4000 гласа, а в областта ББЦ взе над 10 000.
   

Страница 1 от 466

В момента има 239 посетителя в сайта

Login Form