Сряда, Юли 23, 2014
   
Text Size

Реклама

runamit.png
Марица новини от Пловдив

Новини

Шум и Блясък

Туберкулозен отказва лечение в клиника

Д-р Снежана ИвановаЗаразноболен от Хасково лежи в дома си и отказва да се върне в специализираната клиника в Габрово, откъдето е избягал в началото на юни. За случая сигнализираха съседите му в квартала, които се страхуват да не прихванат инфекцията.

Притеснението им се засилва от честото посещение на линейки на Спешна помощ на двата адреса - на болния и на родителите му. Репортерска проверка установи, че се касае за мъж на средна възраст с тежка форма на туберкулоза. Повикванията от неговите близки към тел. 112 са заради задух - спешно състояние, което е симптоматично за различни заболявания.
Да, имам информация от екипите за пациент с тежка инфекция, който в последните два месеца е обект на много често обслужване. Докладвано ми е за две, дори три повиквания на ден, потвърди д-р Петя Радева, директор на Центъра за спешна медицинска помощ - Хасково. Ние лекуваме симптомите, но не и самото заболяване. В нашите правомощия е само да доведем болния в Спешно отделение на МБАЛ - Хасково, където да го поемат специалистите. Доколкото разбрах, пациентът отказва. Единствените мерки, които аз мога да предприема за защита на персонала, са осигуряването на еднократни предпазни средства- маски с активен въглен, манти, защитни очила, ръкавици. Такива има по принцип за всички екипи, поясни д-р Радева.Д-р Петя Радева
Този болен е съобщен в Регионалната здравна инспекция преди 2 години, отначало като вероятен туберкулозен, но впоследствие диагнозата се потвърди. Случаят е проблемен, мъжът подлежи на задължителна хоспитализация и изолация, но и преди това два пъти е бягал от клиниката. Двете му деца и съпругата са изследвани, както и други контактни, няма заразени, коментира д-р Снежана Иванова. РЗИ има право само да състави акт на пациент с инфекциозно заболяване, отказващ да постъпи доброволно в болница. Глобата е от 50 до 500 лв. Болни с такава диагноза са на вниманието на специализираните клиники за пневмо- фтизиатрични болести, които съвместно с органите на реда решават възникналите казуси, коментира още д-р Иванова. 
Преди време болният е лежал и в стационара на болницата в Болярово, но адекватно лечение при неговия стадий на заболяване в момента може да бъде извършено само в специализираната клиника.
Проверка на "Хасковска Марица" показа, че по случая е сезирана Районна прокуратура - Хасково от управителя на Специализираната болница за активно лечение на белодробни заболявания в Болярово д-р Веселин Калфов, за принудително настаняване на лицето за лечение в изолация в клиника. В отказа да издадат постановление се казва, че случаят не е от компетенцията на прокуратурата и се цитира чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето.
От него става ясно, че искане за принудителна хоспитализация може да бъде направено от ръководителя на съответното лечебно заведение /т.е. на клиниката в Габрово/ по предложение на лекуващия лекар. В случай че не могат да задържат лицето, те трябва да потърсят помощ от органите на реда, които да окажат съдействие.
Дали има искане от клиниката в Габрово до Областна дирекция на полицията за това, на този етап не успяхме да разберем. От Центъра за спешна медицинска помощ в Хасково обаче ни увериха, че ако се задейства процедурата, имат готовност да осигурят линейка, която да закара болния до специализираното лечебно заведение при съблюдаване на задължителните за подобни случаи мерки за защита както по отношение на медиците, така и на полицаите.
   

В Клуба на инвалидите проговориха на езика на Шекспир

Вече мога да проведа елементарен разговор на английски. Никога не бях учила езика на Шекспир, трудно ми беше, но същевременно и много приятно. Това сподели хасковлийката Таня Делчева, която вчера получи своя сертификат А1 за преминат курс на обучение, организиран от Клуба на инвалидите с физически увреждания - Хасково.

Пенсионираната учителка по специален предмет строителство имала отдавна намерение да се запише да учи английски към някоя школа и много се зарадвала на предоставената й възможност за безплатно обучение. И двамата ми сина говорят свободно английски, мъжът ми знае перфектно немски, сега вече и аз мога да се похваля с напредък, гордо заяви тя.
Не ни трябват лекарства, а гимнастика за мозъка. Какво по-хубаво от изучаване на чужд език, добави колежката й по курс Иванка Радева, която е работила 30 г. като касиер.
Двете възрастни дами, заедно с още 38 членове на организациите на хора с увреждания в Хасково и Тополовград, преминаха 120 часа обучение по английски. Общо 30 души пък се обучаваха в курсовете по предприемачество. Това стана възможно благодарание на спечелен проект  "Партньорство за насърчаване на заетостта и социално развитие на инвалидите /In- Clusion /", финансиран със средства от Европейския съюз по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция 2007-2013.
Обучителните курсове се проведоха в новооткритите центрове "Учене през целия живот" в Хасково и Тополовград, специално оборудвани в рамките на проекта.
Връчването на сертификатите бе вчера.
Броят на хората с увреждания постоянно нараства. Сега на територията на община Хасково те са около 4.5%, а в община Тополовград - около 6. Средно за страната са малко над 7%,  отчете Милка Костова, председател на Клуба на инвалидите.
В България, по данни на НСИ  и Агенцията по заетостта, само около 10% от трудово активните хора с увреждания имат дългосрочна заетост. Придобитите умения ще спомогнат на уязвимите групи от региона да повишат възможностите си за личностна реализация и да защитят правата си в сферата на заетостта. Изготвихме и стратегия, като специален акцент бе трансграничното сътрудничество и потенциалните възможности за развитие, обучение и съвместна дейност, каза още тя.
   

Глоби за грозната областна управа

От сградата пада мазилка Държавата не ще да си боядиса фасадата. Дават й се срокове, после - санкции, зарече се кметът Иванов
С глоби ще принуждава кметът Георги Иванов областната управа да си ремонтира фасадата на административната сграда. Това при положение, че не бъдат спазени предписанията и сроковете за ремонта.

До новото напрежение се стигна, след като от община Хасково изпратиха искане, както е по закон, областта да си ремонтира и боядиса олющената фасада. От държавно ведомство №1 обаче отговорили, че тая няма да я бъде. Писмото е подписано от зам.-областния Иван Станчев, тъй като титулярният губернатор Кадир Исов е в отпуск.
"Във връзка с ремонта на площада пред областната управа поискахме да си боядисат сградата, за да не контрастира с новия център. От там обаче ни отговориха да си гледаме работата", коментира кметът Георги Иванов.
Това е втори скандал, свързан с ремонти на сгради по областта, област-община в рамките на две седмици.
Общинската администрация поиска областта да се съгласи да се оправят фасадите на две сгради в центъра, които са съсобственост с държавата. От областта обаче отказват това. Нещо повече - не се и съгласяват да се прекрати съсобствеността, като общината чрез съда придобие 30-те процента, които са на държавата. Така общината са в положение цайт нот - нито могат да правят ремонти, нито да глобят себе си за грозните фасади.
Ако областта не спази новите предписания и дадени срокове за ремонта на фасадата на административната си сграда, първата глоба е 500 лв., а всяка следваща по 2000 лева.

РЕАКЦИЯ

Областна администрация - Хасково не е изпращала отказ за извършване на ремонтни дейности, се казва в изпратено до медиите писмо. Сградата е публична собственост, в която самостоятелни обекти имат Областната администрация, Министерството на регионалното развитие и Община Хасково.
Областната администрация ще извърши необходимия ремонт на фасадата, където е необходимо, и очаква това да бъде сторено и от другите институции, коментира губернаторът Кадир Исов.
   

18 години затвор за зверско убийство

Георги Демирев получи 18-годишна ефективна присъдаБлизките на закланата в кв. "Куба" Мария настояват за доживотна присъда за убиеца
18 години затвор при първоначален строг отсъди за убиеца Георги Демирев Хасковският окръжен съд (ХОС) за кървавата касапница в кв. "Куба" на 1 номеври м.г.
   

Подпалвачка с 8 месеца пробация

Пострадалата Мими Гюлер Мехмед ще плати 2100 лева за нанeсените щети по алфа ромеото на комшиите си в кв. "Бадема"
8 месеца пробация за палеж на автомобил при съседска свада в хасковския кв. "Бадема" наложиха окръжните магистрати на Гюлер Мехмед (34). Тя запали колата "Алфа Ромео" на своята съседка от "Бадема" Мими Николова.

На втора инстанция ХОС увеличи с 2 месеца присъдата на колегите си от районния съд.
Гюлер е длъжна да спазва някои задължителни мерки. Тя няма право да сменя адреса си по време на наказанието и ще се среща регулярно с пробационен служител. Допълнително Мехмед е осъдена да плати на комшиите си 2100 лева и лихвата към сумата за нанесените щети по возилото им. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.
Инцидентът стана на 10 юли м. г. заради съседска война за паркомясто пред блок 8 в квартал "Бадема". Около 10 часа на тази дата Гюлер и Мими се засекли на кръстовището край автогарата, докато управлявали автомобилите си.Гюлер Мехмед ще се среща с пробационен инспектор и няма право да сменя адреса си 8 месеца
Двете спрели една до друга и докато изчаквали червения светофар, си разменили реплики през свалените стъкла. 34-годишната хасковлийка смятала, че съседката й Николова е увредила преди известно време нейната кола - джип "Рейндж Роувър".
След като потеглили, ядосаната Гюлер отишла до бензиностанцията на "Петрол" в квартала и поискала да й напълнят 1,5 литра бензин в бутилка от минерална вода.
От персонала й отвърнали, че не разполагат с такава. Затова изнервената Мехмед купила 1,5 литра "Девин", накарала служителка на бензиностанцията да изсипе водата и да напълни бутилката с гориво. После отишла до паркираната "Алфа Ромео". Заляла предния капак с бензин и го запалила.
Ужасената Мими видяла това от терасата си и веднага се обадила на 112. След като горивото се възпламенило, Гюлер се качила на своя автомобил и изчезнала, но бързо била открита от полицията.
   

Синдикати: Материалът в учебниците наполовина

Училищата учат по различни учебници Без частни уроци процентът на усвояване на информацията е между 50 и 60
И без нов закон в България има държавни образователни изисквания за учебно съдържание по образователни области и е абсурдно да има по пет варианта за едно и също изискване.
   

Запалиха “Камаро” за 100 бона

Криминалисти оглеждат щетите по запаленото "Камаро"Шевролетът пламнал миналата вечер на ул. “Георги Кирков”. Колата е на едва година и половина
Скъпа и мощна кола "Шевролет Камаро" изгоря след най-вероятно умишлен палеж в Хасково. Пламъците лумнали вчера в 2,40 часа. Огънят тръгнал под предницата на спортния автомобил и е съсипал двигателя. Обгорени са предното стъкло и предната дясна врата.
   

Монтираха първите “Lafka”

Първите павилиони за обща търговия вече са монтирани Първите шест павилиона за търговия на цигари, вестници и други стоки "Lafka" бяха монтирани в Хасково. На платформи към областния град пътуват и още толкова, казаха работниците. 
Продавач на вестници в стара будка до Първа поликлиника коментира, че новите павилиони са много по-хубави.
   

"Златна Тракия" с 8 концерта в Полша

Вихрените композиции на българския ансамбъл впечатлиха поляцитеАнсамбълът на Златка Тимонова участва на Първия международен фолклорен фестивал в Мишленице
Танцов ансамбъл "Златна Тракия" - Хасково, се завърна от турне в Полша. Възпитаниците на хореографа Златка Тимонова и оркестърът с диригент Георги Делчев участваха в Първия международен фолклорен фестивал в гр. Мишленице, близо до Краков.
   

"Златна Тракия" с 8 концерта в Полша

Вихрените композиции на българския ансамбъл впечатлиха поляцитеАнсамбълът на Златка Тимонова участва на Първия международен фолклорен фестивал в Мишленице
Танцов ансамбъл "Златна Тракия" - Хасково, се завърна от турне в Полша. Възпитаниците на хореографа Златка Тимонова и оркестърът с диригент Георги Делчев участваха в Първия международен фолклорен фестивал в гр. Мишленице, близо до Краков.

Заедно с тях пред местната публика се представиха танцови колективи от десет страни, сред които и екзотичните за Европа формации от Колумбия и Мексико. Осем концерта, два от които по 40 минути, изнесоха хасковските танцьори за деветте си дни престой в Полша.
С наше изпълнение се откри фестивалът, домакините много харесаха българските динамични и вихрени композиции. Създадохме наистина празнично настроение - с красивите фолклорни костюми, с прекрасната музика, коментира хореографът.
Един от концертите във фестивалната програма бе в съседно градче - Мехов, където присъствахме и на неделна църковна меса в катедралата. Беше много вълнуващо, разказа Тимонова.
"Златна Тракия" е бил единият от четирите ансамбъла, избрани да бъдат излъчени в директно предаване по полската телевизия. Отлично впечатление е направил и оркестърът, който в рамките на паралелен фестивал е изнесъл 15-минутна самостоятелна програма на площада в Мишленице. "Златните тракийки" очароваха всички с красотата и танците си
Всички състави бяхме настанени в общежитие по хотелиерство. Всяка вечер имаше обща дискотека, на която ансамблите учеха другите на характерни танци. Ние показвахме право хоро, Елено моме и тракийска ръченица. Сигурно няма да изненадам никого, като кажа, че бе усвоено единствено правото хоро - в двата варианта - къс и дълъг, коментира Тимонова.
В рамките на кулинарната програма Бонка - гайдарката, и една от танцьорките - ветерани - Боряна, са приготвили шопска салата и баница. Номинирани в конкурса за Мис и Мистър от "Златна Тракия" са били Десислава Тенчева и Петър Тимонов, стана ясно след завръщането на групата.
Посещения в Краков, Банска Бистрица /Словакия/ и столицата на Унгария - Будапеща, са белязали още турнето на хасковския ансамбъл. Благодаря на всички танцьори и особено много на музикантите за чудесното представяне. Получихме покани за фестивали в Румъния, Индия и др. страни, но едно пътуване трябва добре да се обмисли и планира, така че не се знае, каза още Златка Тимонова.
   

Страница 1 от 465

В момента има 139 посетителя в сайта

Login Form