Вторник, Септември 16, 2014
   
Text Size
Get Adobe Flash player

Реклама

Get Adobe Flash player
Марица новини от Пловдив

Новини

Шум и Блясък

Земеделците се разцепиха предизборно

Петя Ставрева изключи еднолично областния си лидер в Хасково Евгени Колев, не й уйдисал на акъла да подкрепи ГЕРБ
Лют скандал завихриха "Обединени земеделци" в Хасково, след като областният лидер Евгени Колев отказа да подкрепи ГЕРБ, както стори председателят на партията Петя Ставрева. Ситуацията ескалира и се стигна дотам, че Ставрева уволни Колев от поста. Той от своя страна я обвини в некомпетентност и непознаване на собствения си устав.
   

Школският звънец би за 2270 първолаци

3000 преподаватели ще обучават 24 000 ученици в 83 училища в областта
Училищният звънец прикани вчера за първи път в клас 2270 първокласници от региона. Те ще учат АБВ-то в 105 паралелки. Първолаците са със 72-ма повече, в сравнение с данните от 15 септември м. г., съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието - Хасково.
   

Д-р Василев вилня във фенклуба на Гунди

Строши 6 рамки и отмъкна фотографиите на Лев Яшин от 1963 г.
"Д-р Васил Василев вилня миналата вечер в клуба на Гунди на улица "Атон" в Хасково. Строши 6 рамки и отмъкна фотографиите на Лев Яшин, правени през 1963 г. при гостуването на московския "Динамо" в областния град".
   

Пожарната с нова 30-метрова стълба

На разположение на хасковските пожарникари от седмица насам е чисто нова автомеханична стълба с дължина 30 метра. С нея спокойно и бързо може да се достигне до десетия етаж на жилищни сгради.
   

Пожарникари: Катастрофите са по-страшни от пожарите

Спасителната дейност при пътни инциденти е по-тежката част от работата ни
Спасителната дейност при катастрофите е по-тежката част от нашата работа. Няма свикване с подобни гледки. Макар че и при пожарите понякога има драматични ситуации и застрашени хора, при катастрофите винаги е ужасно.
   

Полицията разкри 164 престъпления повече от миналата година

164 криминални престъпления повече за полугодието на 2014-а са разкрили полицаите от региона в сравнение със същия период на предходната 2013-а, съобщи вчера на брифинг шефът на областната дирекция на МВР комисар Ангел Цанков. В същото време броят на този вид престъпления е намалял с 25 - 1358 за шестте месеца на т.г., срещу 1383 за същото време през 2013 г. От януяри до юни т.г. са разкрити 812 криминални престъпления, през същия период на м.г. - 648.
От извършените грабежи през полугодието не са разкрити  2. Става въпрос за обирите на пари от микробус край хасковското село Корен и на обменно бюро в Свиленград. При втория от изброените удари маскирани задигнаха над 200 000 лева.
За отчитания период на тази година са повишени показателите и по пресичането на незаконно разпространение на безакцизни цигари - над 118 мастербокса, срещу 49 през шестте месеца на 2013-а.
"Анализът за полугодието показва, че гражданите на региона трябва да се чувстват с 60 процента по-защитени", коментира комисар Цанков.
   

Трима от “Марина” тръгват на училище

Дневният център отпразнува 14-и рожден ден с фокуси и много гости
Три деца от Дневен център "Марина" ще прекрачат за първи път училищния праг в понеделник.Школският звънец ще прозвучи за тях в помощното училище "Петър Берон" - Хасково. Общо 14 възпитаници на социалното заведение ще бъдат ученици през новата учебна 2014/2015 година.
   

Иван Ванчев съди главния прокурор Сотир Цацаров

Делото приключи по същество вчера в Хасковския административен съд.  Обвинител №1 не прати свой представител
Хасковският административен съд (ХАС) ще се произнесе в срок по казуса със заповедта на главния прокурор Сотир Цацаров за командировката на бившия вече шеф на окръжното държавно обвинение Иван Ванчев. С нея административният ръководител на Хасковската окръжна прокуратура бе командирован като редови магистрат в Пловдив. Това се случи в първия работен ден на Ванчев, след като на 13 март т.г. Върховният административен съд възстанови окончателно на длъжност тогавашния окръжен прокурор на Хасково.
На делото пред ХАС вчера се яви само процесуалният представител на Ванчев - известният адвокат Пламен Ялнъзов. От ответната страна не се яви никой от немалкия състав на правния отдел на главното държавно обвинение. Юрисконсултът на Главна прокуратура - Петър Андреев, бе уведомил писмено Темида, че няма да присъства поради служебни ангажименти, в същия документ е отбелязано, че се оспорва жалбата на Ванчев - като неоснователна.
"Налице са основания за отмяна на заповедта за командироване. С нея съществено са нарушени административно-производствените правила. Липсват мотиви за издаването на въпросния акт. Той е в противоречие с разпоредбите на закона за съдебната власт и на правилника за командироване на съдии, прокурори и следователи", заяви в пледоарията си адвокат Ялнъзов.
След заседанието юристът отказа да коментира повече пред репортер на "Хасковска Марица". "Бях пределно ясен в съдебната зала, няма какво друго да добавя", обясни на излизане адвокат Ялмъзов.
Припомняме, че през юни Върховният административен съд прати казуса по подсъдност в Хасково. Четири дни преди разглеждането по същество от ВАС на обжалваната от Иван Ванчев заповед от канцеларията на Главния прокурор внесли молба там. В нея пишело, че командировката в Пловдив на магистрата се отменя и се молило делото да се прекрати, защото нямало правен интерес.
Според юристи обаче такъв правен интерес съществува, защото заповедта е действала 2 месеца и не е отменена веднага след издаването й. Прависти смятат, че с тази заповед Цацаров нарушил правилника на Висшия съдебен съвет, в чието приемане е участвал и самият той. "Позволете ми да познавам правилника малко по-добре от вас", отговори пред медиите главният прокурор през т.г. март в Хасково.
В понеделник съдебната сага на Иван Ванчев продължава във Върховния административен съд. Тогава тричленен състав ще разгледа жалбата му срещу решението на ВСС, с което Ванчев бе окончателно отстранен от длъжността административен ръководител на Окръжна прокуратура - Хасково.

ОЩЕ ПО КАЗУСА
В гласуваните м.г. и от Сотир Цацаров правила на Висшия съдебен съвет за командироване на магистрати пише следното: "Административните ръководители (какъвто бе и Иван Ванчев - б.р.) на органите на съдебната власт не могат да бъдат командировани за изпълнение на служебни задължения в други органи."По-кратко казано - окръжният прокурор не може да бъде командирован. Освен това в точка 14 от същите правила е отбелязано: "В Част ІІ "Регистър на на длъжностите, на които предстои командироване на съдии, прокурори и следователи" могат да се вписват данни за длъжностите, на които трябва да бъде командирован магистрат. Вписването се извършва по решение на административния ръководител". То съдържа 3 подточки. Те са мотиви за степента на натовареност на органа на съдебната власт и други обстоятелства налагащи командироването. Предложение към магистратите да изразят желание за командироване, с излагане на критерии и условия, на които трябва да отговарят. В последната подточка е посочен и срок за подаване на заявления за командироване от страна на желаещите магистрати. Тези изредени условия в случая също липсвали. В заповедта на Сотир Цацаров за командироването на Иван Ванчев нямало отбелязани и режийни - не са упоменати разходи за пътни, дневни и квартира.
   

Пожарникари: Катастрофите са по-страшни от пожарите

Спасителната дейност при пътни инциденти е по-тежката част от работата ни
Спасителната дейност при катастрофите е по-тежката част от нашата работа. Няма свикване с подобни гледки. Макар че и при пожарите понякога има драматични ситуации и застрашени хора, при катастрофите винаги е ужасно.
   

Институции нехаят за сгрешен паметник

Институциите нехаят по отношение на историческата правда. Вече пета година никой не желае да се ангажира с коригирането на паметната плоча до закритото поделение на бул. "Раковски" в Хасково, въпреки доказаната грешка. Това сигнализира в писмо до редакцията на "Хасковска Марица" Паско Тошев Запрянов от Димитровград.
   

Страница 1 от 476

В момента има 841 посетителя в сайта

Login Form